Halba : Rempah menurut sabda Nabi Muhammad saw.
Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda “jika umatku tahu apa yang
ada pada hulbah, mereka pasti membeli dan membayarnya dengan emas”.
Antara khasiat hulbah (halba) membantu pengaliran haid dan berguna
untuk menyembuhkan sakit perut (memulas).
Halba atau nama botaninya trigonella foenumgraceum tergolong dalam
keluarga fabaceae. Ditanam di seluruh dunia sebagai tanaman separa gersang, ia
digunakan sebagai kedua-dua herba (daunnya) dan rempah (bijinya). Halba juga
sering digunakan untuk memasak kari. Perkataan bahasa Melayu, ‘halba’, berasal
daripada nama bahasa Arab, ‘Hilbeh’ (حلبة).
Negara pengeluar halba yang terutama termasuk India, Argentina,
Mesir, Perancis, Sepanyol, Turki, Maghribi dan China, dengan India merupakan
pengeluar yang terbesar di dunia. Negeri Rajasthan mengeluarkan 80% daripada
jumlah pengeluaran di India, dengan negeri-negeri pengeluar utama yang lain
termasuk Gujarat, Uttaranchal, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra,
Haryana, dan Punjab.
Halba memang terkenal sebagai herba perubatan di zaman
purba, terutamanya di kalangan masyarakat China, Mesir, Rome dan Yunani.
Ahli botani masih tidak dapat memastikan jenis liar Trigonella
yang menghasilkan halba tanaman. Bagaimanapun, halba dipercayai ditanam buat
pertama kali di Timur Tengah, berdasarkan penemuan yang berikut:
* biji halba yang hangus di Tell Halal, Iraq (pentarikhan
radiokarbon: 4000 SM);
* biji halba yang hangus di kota Lachish (Zaman Gangsa);
* biji kering di makam Tutankhamen.
Ðikenali juga dengan nama fenugreek (Inggeris), hu lu ba chai
(China), keerai (Tamil), dikatakan halba merupakan tumbuhan semulajadi di
bahagian Timur Eropah dan Ethopia. Malah halba juga dikatakan telah digunakan
semenjak zaman silam sebagai makanan dan ubatan oleh penduduk yang tinggal di
persisiran pantai Mediterranean dan Asia.
Pokok halba boleh dikenali melalui batangnya yang menegak setinggi
kira-kira 30 hingga 60 cm dan berbau kuat. Ðaun halba berbentuk seperti titisan
air mata dan tumbuh dalam kumpulan bertiga dari batangnya yang halus. Bunga
pokok halba berwarna kuning. Biji halba berwarna kuning kecoklatan dan
mengeluarkan bau yang agak pelik. Halba dikenali sebagai saurian berdaun namun
bijinya yang banyak digunakan dalam masakan mahupun dijadikan sebagai ubat.
Ðaun halba mempunyai bau yang kuat terutamanya jika dimakan mentah.
Selalunya daun halba banyak digunakan dalam masakan India,
terutama sekali India Utara, di mana daun ini dianggap sebagai bahan istimewa
dan dimasak dengan pelbagai cara. Ðaun ini juga dikatakan gandingan sesuai bagi
bahan-bahan berkanji seperti gandum dan ubi kentang. Ðaun halba mempunyai
perisa saderi, bayam dan mempunyai kepahitan tersendiri yang akan membangkitkan
selera makan. Kepahitan daun boleh dihilangkan sedikit dengan mencelur daun
halba di dalam air mendidih, kemudian dimasukkan ke dalam air sejuk sebelum
digunakan, tetapi sedikit perisanya juga akan hilang.
Daun Halba.
Ðaun rawat masalah penghadaman
Ðaun halba mengandungi protein, beta karotena, besi dan zat-zat
galian yang lain. Ðaun ini menyejukkan dan dikatakan mampu menaikkan selera
makan seseorang jika diambil dengan cara yang betul. Ðaun halba jika ditumbuk
halus dikatakan boleh disapu kepada muka kerana ia mampu menghilangkan jerawat,
bintik-bintik hitam, muka kering dan kemunculan awal kedutan muka. Jika pes
daun ini disapu pada kulit kepala sebelum mandi, dikatakan mampu memanjangkan
rambut, mengekalkan warna semula jadi rambut dan menjadikan rambut halus dan
lembut.
Ðaun halba juga dikatakan mampu digunakan dalam merawat masalah
penghadaman dan masalah kembung perut. Air rebusan daun halba pula dikatakan
boleh digunakan sebagai ubat kumur bagi masalah ulser mulut. Ðaun halba juga
dikatakan mampu membantu pembentukan darah. Ðaun yang telah dimasak dikatakan
amat berguna untuk gadis remaja mengelak anemia dan keadaan yang berkaitan
dengan masalah pembesaran dan cukup umur.
Berikutan dengan kesan yang menyejukkan, daun yang telah ditumbuk
boleh ditampalkan pada bahagian yang mengalami bengkak dan kesan terbakar.
Halba merawat demam.
Biji halba merupakan sumber yang kaya dari galactomannan
polisakarida. Ia juga merupakan sumber saponin diosgenin, yamogenin, gitogenin,
tigogenin, dan neotigogens. Unsur bioaktif lain yang terdapat dalam halba
termasuk lendir, minyak atsiri, dan alkaloid seperti Kolin dan trigonelina.
Biji halba pula dikatakan bersifat melegakan, melawaskan kencing,
mengeluarkan angin, menambahkan air susu ibu serta sesuai dijadikan sebagai
tonik perangsang dan penaik selera makan. Biji halba dikatakan mampu digunakan
untuk merawat kolik, kembung perut, disentri, diarea dan dispepsia di mana
semuanya berkaitan dengan masalah dalaman perut. Teh yang dibuat daripada biji
halba juga dikatakan amat bernilai dalam mengurangkan demam. Teh halba juga berguna
sebagai minuman pencuci dan pelega badan dan ia juga dikatakan mempunyai
kelebihan untuk membuang bahan melekit dalam tubuh.
Biji halba jika diambil dengan menelannya secara mentah (sekitar
2-3 gram) atau direndam dengan air hangat setiap pagi sebelum memberus gigi
atau sebelum meminum teh/kopi dikatakan mampu memberikan kesan terapi dan
penyembuhan untuk sakit-sakit sendi, tanpa memberikan efek sampingan.
Merawat sakit tekak.
Ubat kumur yang dihasilkan daripada biji halba dikatakan amat
berguna dalam merawat sakit tekak. Apabila menyediakan ubat kumur ini, ia
seharusnya lebih pekat daripada teh. Teh ini juga dikatakan boleh dijadikan
sebagai ubat untuk menghilangkan bau mulut dan bau badan.
Membantu pesakit diabetes.
Biji halba juga dikatakan mempunyai kesan hipoglisemia yang ringan
dan dipercayai mampu membantu pesakit diabetes dengan mengurangkan glukosa
serum dan meningkatkan toleransi glukosa.
Penggalak pengeluaran susu ibu.
Biji halba yang telah dihancurkan dan dijadikan seperti kanji
dikatakan boleh dimakan oleh ibu yang baru melahirkan anak terutamanya bagi
membolehkan mereka meningkatkan pengaliran susu badan. Halba digunakan sebagai
galactagogue (agen pengeluaran susu) oleh ibu yang menyusu untuk menambah susu
yang kekurangan bekalan. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa halba adalah
stimulator pengeluaran susu ibu dan penggunaannya dikaitkan dengan peningkatan
pengeluaran susu sebanyak 900%.
Walaupun terdapat banyak kegunaan biji dan daun halba, namun
begitu sebelum menggunakannya hedaklah mendapatkan nasihat daripada pengamal
perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan